четвъртък, 7 декември 2017 г.

Как e създадено Тай Чи ?




Има две теории:

Теория #1
 
Около династията Юан и Минг - Джан Санфен - преди около 600-700 години живее в храма Шаолин и отива в планината Удан и създава Тай Чи. Той вижда как жерав се бие със змия. Жеравът винаги е бил твърд. Змията се извивала и следвала жерава и не се съпротивлявала, и така не изгубила живота си от жерава. Твърдото било контролирано от мекото.

Теория #2
 
Създаден от семейство Чен преди около 300 години от Чън Уантинг.

Кои са 13-те пози (първоначалното име на Тай Чи Чуан) ?

13-те пози се състоят от 8 енергии(усилия) и 5 стъпки.

8 енергии са: защита(ward off), отвеждане назад( roll back), пресиране(press), бутане(push), захват и дърпане(pull), удар с лакът(elbow strike), удар с рамо(shoulder strike) и разделяне (split)
5 стъпки са: напред, назад, гледане наляво, поглед надясно и център

Колко стила на Тай Чи са там и какви са техните различия?

Има 5 основни различни стила на Тай Чи Чуан, които са свързани един с друг. Стилове на Чън, Ян, У, У и Сун. Всичките 5 стила са свързани помежду си; техните външни движения са малко по-различни, но вътре в енергиите са едни и същи.

Chen Style -Чън стил - е бърз и бавен, комбиниран с някои скокове и настъпващи движения. 
Старатa форма (Lao Jia) и форма "Оръдейни удари" (Cannon Fist) са създадени от 17-то поколение.

Yang Style - Ян Стил - Ян Лучан научил старата форма от семейство Чън. Янските движения са бавни, равномерни, нежни, големи и широки. Ян Лучан научил изкуството от 14-то поколение член на семейство Чън.

Wu / Hao Style-У Стил - Първият Wu стил идва от стила на Ян и Чен и е бавен, плавен и с малки движения, а стойката е висока. У Юсян е учил от Ян Банхоу, второ поколение член на семейство Ян, а след това учил от Чън Цинпин, 14-то поколение на семейство Чън. Wu / Hao е форма с по-събрани движения.

Wu Style - У Стил - Вторият стил на Wu идва от Quanyu, който е учил от Ян Банхоу. Практикуващите този стил наклоняват тялото си настрани, но когато се навеждат, се стремят да останат изпънати и свързани. У е научил от Ян Банхоу. По-късно, с годините развитие, движенията на Банхоу стават по-събрани.

Sun Style - Сун стил - научил от Хао Вайян. Движенията им съчетават 3 стила на Тай Чи, Wu, Hsing-I и Bagua .