сряда, 6 декември 2017 г.

Какво е Тай Дзи Цюан (Тай Чи Чуан)





Tайдзицюан (Тай Чи Чуан, на кит. Tai Chi Chuan) е китайско бойно изкуство. Това е едно от "вътрешните" бойни изкуства заедно със Xingyiquan и Baguazhang. Методът на Tайдзицюан е: да релаксирате, за да постигнете мекота, обединената мекота става твърдост, твърдост и мекота се поддържат взаимно. Tайдзицюан подчертава как да се изправи срещу врага: "Той не се движи, аз не се движа, той започва да се движи, вече съм се преместил, започвам втори и да контролирам първи". Tайдзицюан е залепване, прилепване, свързване и следване; да не се разделяш и да не се съпротивляваш; да се огънете отново за да се изправите; да сте спокоен и удължен; да сте вътрешно и външно съгласувани; да използвайте неподвижност, за да контролирате движението на опонента; да използвате мекота, за да контролирате твърдостта му. Изучават се и се практикуват ръчна форма, упражнения с партньор - бутащи ръце и приложения, работа с оръжие - сабя и меч.

В наше време практикуването на бойния аспект отстъпва място на здравословния, затова и Тай Дзи Цюан става известен като Тай Дзи (Тай Чи)

Тай Дзи е холистичен подход към здраве (умствено, телесно и духовно) и се концентрира върху облекчаване на физическите ефекти от стреса върху тялото и ума. Фокусът и спокойствието, култивирани от медитативния аспект на Тай Чи, се оказаха изключителни в поддържането на оптимално здраве (особено в смисъл на облекчаване на стреса и поддържане на хомеостаза). Изследователите са установили, че практиката на Тай Чи показва благоприятни ефекти върху изграждане и поддържане на контрола на баланса, гъвкавостта и сърдечно-съдовите функции.

Според Майо клиника: "Както и други допълващи и алтернативни практики, които обединяват ума и тялото, Тай Дзи може да помогне за намаляване на стреса. По време на Тай Дзи , вие се фокусирате върху движението и дишането. Тази комбинация създава състояние на релакс и спокойствие. Стресът, тревожността и напрежението трябва да се стопят, когато се фокусирате върху настоящето, а ефектите може да продължат и след като спрете сесията на Тай Дзи."

Отслабване

Независимо от бавното и нежно темпо, Тай Дзи изгаря около 280 калории на час, което е повече изгорени калории, отколкото сърфинг и почти толкова, колкото спускане на ски (350 калории на час).

Според WebMD: "Тъй като Тай Дзи е ниско въздействие, експертите казват, че това е добър избор за хората, които носят допълнително тегло, които често имат ограничения на коляното и бедрата. Ако не можете да ходите или да правите традиционни упражнения без болка, Тай Дзи може да бъде достатъчно нежен, за да ви накара да се движите. И с редовната практика, казват те, ще започнете да горят калории и да отслабнете."

Тай Дзи с лекото си грациозно темпо и ниско въздействащи движения може да се научи и практикува от почти всеки. Според Майо клиника: "Вие можете да практикувате Тай Дзи независимо от възрастта или физическата си способност - Тай Дзи подчертава техниката над силата. Всъщност, тъй като тай Тай Дзи е слабо въздействие, може да е особено подходящо, ако сте по-възрастен, който иначе не може да тренира. "

Редовното практикуване на Тай Чи увеличава издръжливостта, поддържа силата на цялото тяло, развива ловкост и координация на цялото тяло, дава чувство за време и спосбност за пространствена ориентация.

Накрая, над 250 млн. души по света практикуват Tай Дзи, убедени в ползата която допринася за тях.