четвъртък, 7 декември 2017 г.

Базови техники



Xu Ling Ding Jing - техника на ръката - празното (Xu) води (Ling) и подкрепя (Ding) силата (Jing).

Главата трябва да бъде изправена на място не трябва да бъде отпусната или наклонена. погледа трябва да бъде напред и одухотворен, а не забит в земята или блуждаещ. устата нетрябва да бъде затворена или широко отворена. дишайте през носа и издишайте през устата. устата трябва да бъде леко отворена, а езикът да докосва леко челюстта. по този начин при продължителна практика няма да изпитвате усещане за жажда.

При вдишване Чи навлиза в нашето тяло. Чи съдържа 2 компонента - Yuan Chi (енергия), която е вродена (инстинктивна и натурална част от нас) и Yuan Chi, която е придобита и се събира през живота след раждане. Правилното позициониране на тялото (по смисълът на Тай Чи) спомага за събиране на придобита Чи, а правилното изпълняваните движения в Тай Чи води
до сливане на двете енергии и обединяване на диханието (при удар издишате).

Движението интергрира диханието на 2 етапа. при вдишване събирате енергия, при издишане нанасяте удар. когато бутате напред нетрябва да вдишвате, защото се отпускате (разширявате), а при издишане се интегрират диханията. Тези правила са много важни, но при свободен спаринг е много трудно да се съблюдават. Когато се прави упражнение с едно движение е лесно да бъдат изпълнени. Когато имаме дълга поредица, която следваме ден след ден след време също се научаваме да ги извършваме правилно. Kогато имаме свободно изпълнявани движения в практиката е много трудно да интегрираме движение с дихание. Дългите ежедневни практики ни научават да интегрираме двата вида енергии в движенията. А придобитата Чи да не се движи безпрепятствено и хаотично в тялото, а да бъде в подходящ ритъм. Това е дълъг процес за научаване на естественото интегриране, на двете енергии.

Очите трябва да следват ръката при смяна на посоките. По принцип трябва да са отворени и да гледат хоризонтално, освен когато следват посоката на дланта. Трябва да се контролират. Раменете и лактите трябва да са отпуснати. Пръстите на ръката трябва да са отпуснати, изпънати и леко разтворени в естествена позиция. Ставите трябва да са релаксирани.
Ставите последователно една след друга увличат предишната част на ръката.
По този начин пръсти, китка, лакът и рамо се навързват и следват едно след друго. Чрез практика на формата се постига релаксирано дълго поддържане на позициите на ръката без умора. 

(превод от "Yang Style Taijiquan 103 form part 1 by grandmaster Yang Zhenduo and grandmaster Yang Jun")