сряда, 29 ноември 2017 г.

История



За създател на Тайдзицюан се счита Джан Санфън, прочут даос от планината Удан, роден в годината Динуей (1247 г.), четвърти месец, девети ден, в часа на Заека. За него се разказват различни истории. Казват, че имал пет любими занимания. Тренирал със сабя на лунна светлина, което му давало енергия. Играел Тайдзицюан през тъмна нощ, за да придобие сила. Удължавал диханието си, като се катерел по планините във ветровити нощи. Чрез медитация просветлявал човешката си природа. Изчистването на съзнанието си постигал с четене на класически текстове в дъждовни нощи. Джан Санфън обичал зимата в Удан. Любувал се на пейзажите. Казват, че когато ходел по снега, не оставял следи. Посредством дихателни упражнения можел да разтопи бялата покривка около себе си. Топлината на тялото му била толкова силна, като че снегът бил под топло слънце. Когато медитирал нощем, жизнената енергия Ци развявала расото му, все едно, че духал вятър, а стените около него се клатели. Силата му била толкова велика, че веднъж по време на буря вдигнал огромна скала, която била опасна за минаващите пътници и я хвърлил в пропастта. 

Съществуват две легенди за създаването на Тайдзицюан. Според едната Джан Санфън създал бойното изкуство след като станал неволен свидетел на битката между жерав и змия. Благодарение на мекотата на движенията си, влечугото избягвало клюна и ноктите на птицата и победило. Това накарало Джан Санфън да осъзнае превъзходството на мекото над твърдото. Другата версия е по-различна. В нея се разказва, че божеството Хъйди - даоският бог на войната, покровител на Севера, който живее на Полярната звезда, предал по време на сън бойното изкуство на Джан Санфън. Според легендата, сутринта, когато излязъл от манастира, даосът успял да победи повече от сто разбойници. 

Така в планината Удан възниква бойното изкуство Тайдзицюан, включващо в себе си комплекс от дихателни техники за постигане на божествена инкарнация.

Ян Стил Тайдзицюан

Най-популярният и широко практикуван стил на Тайдзицюан днес е стил Ян, който води началото си от края на XVIII - началото на XIX век. Негов създател е Ян Лучан, който е изучавал Чън стил при Чън Чансин. Историята е следната: Ян Лучан е бил назначен за слуга в къщата на Чън Чансин. Работейки, той тайно наблюдавал тренировките на фамилия Чън и самият той се опитвал да наподоби движенията. В един момент обаче бил разкрит и след като го накарали да покаже уменията си, всички останали много учудени от постиженията му. Тогава Чън Чансин решил да го приеме за ученик и започнал да му преподава изкуството. Резултатът от това бил, че Ян Лучан достигнал много високо ниво на майсторство и станал непобедим по време на битка. Ян Лучан модифицирал наученото и създал добре известния днес стил с еднакви по скорост движения, които текат без прекъсване.